Hae tästä blogista

.

perjantai 18. heinäkuuta 2014

Alastonkuvauksen opas 2

 Pynnöstä julkaisen uudelleen vuosia sitten kirjoittamani sarjan alastonkuvauksen opas

Miten kohdella mallia

Itse olen noudattanut alusta asti alan kultaista sääntöä: älä koske malliin. Vaikka kyse olisi kuinka hyvästä tuttavasta tai ystäväpiirin jäsenestä, on kuvatessa syytä pitää etäisyyttä. Kun tavoitteena on taiteellinen lopputulos, on kuvaajan päästävä keskittymään vain omaan työhönsä ja lopputulokseen johon hän pyrkii. Tässä tosin herää silloin kysymys mikä on oikea tapa toimia täydellisen harrastajamallin kanssa. Ammattilainen osaa ottaa asentoja omatoimisesti ja jopa vaihtaa niitä koko ajan. Kuvaajan tehtäväksi jää antaa yleisohjeita ja laukaista kamera aina oikealla hetkellä eleiden ja asentojen muuttuessa. Kokematon harrastajamalli saattaa vaatia tarkempaa ohjausta jossa pelkkä sanallinen opastus ei riitä. Monien alastonkuvaajien mielestä lopputulos on tärkein, ja kultaisesta säännöstä on voitava poiketa.

Mieleen tulee, että asia on loppujen lopuksi hyvin paljon kuvaajasta kiinni. Olen nähnyt alastonkuvaajia joiden kuvaamista hallitsee melkeimpä nöyryys ja kiitollisuus mallia kohtaan ja toisia jotka muistuttavat kuvatessaan määräileviä tyranneja.ja joille mallit tuntuvat olevan melkeimpä pelkkiä työn orjia. Ehkä itse olen jotain tuolta väliltä. Kuvausten välillä olen tyttöjen kanssa normaalia hyvää pataa, mutta kuvauksen alkaessa omaksun heti etäisemmän asenteen. Joskus tuntuu, että syyllistyn suoranaiseen kuvattavan esineellistämiseeen. Malli on helposti minulle vain muotoja ja valaistusta ja unohdan, että kaiken takana on kuitenkin ihminen.

Kaitsijat

Joskus ensikertalaista tai kokematonta mallia helpottaa ajatus ottaa mukaan esimerkiksi poikaystävä tai hyvä kaveri seuraamaan tapahtumia. Itse olen havainnut hyväksi linjan, että kuvaustilanteeseen saa tuoda vapaasti mukanaan haluamansa samaa sukupuolta olevan ihmisen. Paitsi että tämä rauhoittaa malleja, antaa se myös kerrottavaksi hyvän syyn poikaystävälle miksi tämä ei voi olla mukana. Ja tätä mukana oloa mallit eivät yleensä halua. Loppujen lopuksi käy yleensä aina niin, että malli tulee paikalle mieluiten yksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti