Hae tästä blogista

.

lauantai 25. huhtikuuta 2015

Hyvin tehty ja tarpeeton

Toriparkki on valmis, eikä yhtään hullumpi toteutus. Erityisesti olen iloinen, että sain läpi kaksi
toivomustani. Sisäänkäynti on tarpeeksi korkea myös erikoisautoille ja torin säilyminen elävänä on pyritty huomioimaan. En kuvittele, että minä olisin saanut nuo muutokset aikaan, varmasti niistä ovat muutkin olleet huolissaan. Mutta pääasia tietysti on, että ne on tehty. Tuossa torin säilymisessä otettiin oppia muiden tekemistä virheistä. Mikkelissä torikauppa näivettyi kun parkista pääsee suoraan maanalaisia käytäviä pitkin lähiseudun kauppoihin. Lahdessa käytäviä ei ole, vaan kaikkien on kuljettava torin kautta. Tulevaisuus näyttää toimiiko idea. Ensimmäisen viikon kokemukset lupaavat hyvää.

Olen ollut jääräpäisesti pysäköintikellarin rakentamista vastaan.Voisiko tästä päätellä, että olen muuttanut mieltäni. Ei. Toriparkin taakse saatiin valtuuston enemmistö selittämällä parkin tarve aina kuulijalle sopivalla tavalla. Samalla saatiin pidettyä syrjässä todellinen syy, johon verorahoja olisikin ollut hankalampi saada. Toriparkkia tarvitsevat rahapiirit, jotka rakentavat keskustaa. Keskustassa on meneillään sekä uudisrakentamista että vanhojen rakennusten saneeraamista asumiskäyttöön. Joka asunnolle on kyettävä osoittamaan pysäköintipaikka, puhutaan niin sanotuista velvoiteparkeista. Ja niiden luominen keskustaanhan ei olekaan mikään yksinkertainen eikä halpa juttu. Ellei sitten onnistuta vaikuttamaan niin, että yhteiskunta päättääkin sattumalta tehdä pysäköintikellarin,  josta rakennusfirmat voivat vain vuokrata sopivasti paikkoja. Toriparkin  rakentamisessa tehtiin kymmenien miljoonien tulonsiirto ympäröivien kaupunginosien asukkailta keskustan asumisen tukemiseen ja rakennuttajien taskuun.

Toriparkki on hyvin tehty ja toimiva. Mutta ilman sitä olisi Lahdessa tultu toimeen ja voitu käyttää rahat muihin tarkoituksiin.



2 kommenttia:

  1. Kävitkö maanalla kurkkaamassa?

    VastaaPoista
  2. Se piti jättää vielä tulevaisuuteen.Invamopon kanssa ei oikein pärjää ihmisjoukossa.

    VastaaPoista