Hae tästä blogista

.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Meillekin reilut listavaalit

Suomessa äänestetään henkilöä. Tästä seuraa kaikenlaista sotkua. Muun muassa vaalitouhu on niin kallista, että vain varakkaat voivat ruveta ehdokkaiksi. Usein kuulee sanottavan, että kansanedustajat eivät ymmärrä köyhien asemaa. Mitenkäs ymmärtäisivät kun ei joukossa köyhiä ole. Ja kun vaalikampanja maksaa niin tarvitaan myös monenlaista valvontaa siihen mistä nuo rahat on saatu. Oma ilmiönsä ovat vielä julkkisehdokkaat, joiden tärkein tehtävä on yleensä vain kerätä henkilövaalissa puolueelle ääniä.

Listavaalissa puolue asettaa ehdokkaat ja heille tärkeysjärjestyksen. Äänestäjän tarvitsee vain päättää minkä puolueen listalle haluaa äänensä antaa. Vaaleista tulee yksinkertaiset ja helpot. Ja myös totuudenmukaiset. Äänestetään puoluetta, ja puolueethan ne päätöksiä ajavat ja tekevät. Listavaalit myös nostavat puolueiden periaatteet paremmin esiin. Tai niiden puuttumisen. 

Mutta hei, eikös meillä jo olekin listavaali. Puolueet asettavat ehdokkaat ja jokainen ehdokkaalloe annettu ääni lasketaan myös puolueen hyväksi. Kyllä, ja Suomen mallia kutsutaankin avoimeksi listavaaliksi. Se eroaa listavaalin perusmallista siinä, että äänestäessään puoluetta äänestäjä samalla määrää ehdokkaiden tärkeysjärjestyksen. Ja luulee äänestävänsä henkilövaalissa.

Naapureistamme Ruotsissa ja Norjassa on käytössä listavaali. Ruotsissa sellaisella poikeuksella, että halutessaan voi äänestää myös henkilöä. Jos joku tällä tavoin saa tietyn prosenttimäärän äänistä hän ohittaa puolueen asettaman järjestyksen. Näin kuulemma tapahtuu erittäin harvoin.

Minusta meillä pitäisi siirtyä perinteiseen eli suljettuun listavaaliin. Ellei sitten oteta Ruotsista mallia ja tehdä vaalista puoliavoimet, jolloin voi halutessaan äänestää myös henkilöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti