Hae tästä blogista

.

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Elintasopakolaisuus nostaa taas päätään

Elintasopakolaisuus oli viime vuosisadalla maassamme tuttu asia. 1900-luvulla  suomalaisia lähti leveämmän leivän toivossa pelkästään Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin yhteensä liki miljoona henkeä. Se on suuri joukko pienestä kansasta. Kun Suomen talous nyt rypee pohjamudissa nostaa elintasopakolaisuus taas päätään. Koulutetulle työvoimalle ei riitä kotona työpaikkoja. Sen naapurit ovat huomanneet ja yrittävät käyttää hyödykseen. Ruotsi ja Viro palkkaavat kiivaasti suomalaisia tekhologia-alan ammattilaisia. Samalla asialla ovat myös monet muut Euroopan maat. Toimintaa ei yritetä hissutella eikä salailla. Suurissa kaupungeissa järjestetään tiuhaan avoimia tilaisuuksia joissa työvoimaa värvätään. Yhä useampi myös tarttuu koukkuun ja lähtee. Koulutettu aivovienti on tämän päivän Suomessa todellisuutta.

Mikä tahansa maa kokisi vastaavan tilanteen ongelmallisena. Suomessaa tilanne koskettaa erityisesti, koska koulutustasomme ei ole mitenkään korkea. Joka viidennellä miehellä on suoritettuna pelkkä peruskoulu. Heistä ei löydy korvaajia ulkomaille lähtevälle ammattiväestölle. Naisten puolella asiat eivät ole juuri paremmin.

Samaan aikaan maan hallitus leikkaa koulutuksen tukia. Voittoa tuottavat yritykset taas jakavat osinkoja sen sijaan, että sijoittaisivat rahat toimintaan. Ei hyvältä näytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti