Hae tästä blogista

.

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Eipä unohdeta huumeiden vastaista taistelua

Kannabis 
Alkuvuonmna vihreiden keskuudesta ehdotettiin lakia muutettavaksi niin, että huumeiden käytöstä ei rangaista. Nyt näyttää siltä, että keskustelu aiheesta on jäänyt muiden asioiden, lähinnä ajankohtaisen pakolaiskysymyksen jalkoihin.  Näin ei saisi olla. Kyse on tärkeästä asiasta, jolla Suomi seuraisi yleistä eurooppalaista käytäntöä.
 
Mistä sitten on kyse. Ei huumeiden sallimisesta kuten moni äkkipikaisesti luulee. Laillistaminen ja käytön rangaistavuus ovat kaksi eri asiaa. Tarkoitus on säilyttää humeet laittomina vaikka pienimutoinen henkilökohtainen käyttö sallittaisiinkin. Poliisilta tämä vapauttaisi resursseja käyttäjien kyttäämisestä huumeiden myyjien kiinniottoon.

Jos onkin suomalaisille uusi niin asiaa on maailmalla pohdittu jo pitkään. Asiantuntijoiden suulla on todettu, ettei "käytön rangaistavuudesta ole todettu olevan mitään hyötyä". YK:n huumekomission 57. kokous totesi samoin, että huumeiden vastaisessa taistelussa käytön rangaistavuus "ei ole hyödyllisin tapa valvoa huumeiden käyttöä ja väärinkäyttöä”. Euroopan maista suurin osa on jo luopunut rangaistavuudesta tai käytännössä soveltaa lakia niin, ettei omasta käytöstä rangaista. Jos Suomi päättää toimia samoin se tekee sen muitten jälkijunassa.

Kun käyttö ei ole rangaistavaa helpottuu väärinkäyttäjien saaminen hoidettaviksi. Rangaistavuus leimaa ja syrjäyttää huumeiden käyttäjiä ja siksi vain pahentaa ongelmia. Myös HIV- ja AIDS- sekä hepatiitti-epidemiat leviävät tällä hetkellä nimenomaan tiukkaa kriminaalivalvontaa harjoittavissa maissa mm. Ruotsissa ja Venäjällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti